Koudgerookte zalm van john Paling

Ik spreek uit eigen ervaring, maar deze zalm is zalig! Het kost wel even wat tijd maar het is de moeite waard. Heerlijk op een toastje / stokbroodje of gewoon zo.

IMG_2759

benodigdheden:

1 tot 1,5 kilo zalm
1,4kg grof zeezout
600 gram basterdzuiker
12 tenen knoflook
bos citroentijm (Jumbo verkoopt dit, ik heb zelf tijm en losse plakjes citroen gebruikt)
bos dragon
bos dille
34 gram mosterdzaad
Verse peper uit de molen
Grote schaal waar de zalm in kan liggen
Coldsmoker met rookmot, te koop bij vuurenrook.nl

 

Werkwijze:

Dag 1

Maar een pekel mix van het zout en de suiker. Hak en meng de kruiden. Pak nu de schaal en leg hier een bodem pekel in, hierboven op weer wat kruiden en leg daar de zalm op. Nu weer kruiden en zout er boven op. Maak er een soort lasagne van. Stop er tussen de tenen knoflook. Zie foto:

IMG_2749

Zet het geheel in de koelkast en kom morgen weer eens terug.

Dag 2

Haal het geheel uit de koelkast en haal de zalm uit de schaal. Je zult voelen dat hij een stuk steviger is geworden. Spoel de zalm nu af onder de kraan zodat er geen zout meer op zit. Pak de zalm nu in in een theedoek en leg hem weer terug in de koelkast. Kom morgen maar weer eens terug.

 

Dag 3

Tijd om te gaan roken. Haal de zalm uit de koelkast en laat hem een even op temperatuur komen.
Vul de coldsmoker met mot, ik heb beuken gebruikt. De zalm heeft zo’n 10 tot 12 uur nodig.

IMG_2768IMG_2767

Na afloop en als hij een mooi vettig laagje heeft gekregen pak je hem weer in in vershoudfolie en laat je hem nog een nachtje in de koelkast liggen.

Dag 4: genieten!!

Met dank aan John Paling. Hierbij nog een videoverslag van hem op Youtube